Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Заволоділи нерухомістю у столиці: київські слідчі повідомили про підозру організованій злочинній групі
Опубліковано 13 липня 2023 року о 09:30

Спільники незаконно відчужили сім об’єктів нерухомого майна державного підприємства у Голосіївському районі на суму понад 24 мільйони гривень. Фігурантам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі.

Чотирьох організаторів злочинної групи та ще п’ятьох учасників викрили співробітники Голосіївського управління поліції спільно з оперативниками управління стратегічних розслідувань за процесуального керівництва Голосіївської окружної прокуратури.

За словами начальника слідчого відділу Голосіївського управління поліції Євгена Болюбаша, кожен учасник виконував свою роль у злочинній схемі:

«В ході досудового розслідування ми встановили, що організатором шахрайської схеми виявився працівник цього ж державного підприємства, 54-річний киянин. Він здійснював пошук потрібних їм об’єктів та відповідав за врегулювання юридичних питань у рамках діючого порядку державної реєстрації нерухомого майна. Останній, заручившись підтримкою особи, яка мала авторитет серед інших співучасників, організував злочинну групу. До її складу залучались особи, які у процесі проведення злочинних оборудок мали окремі завдання з питань архітектури та будівництва, державної реєстрації нерухомості тощо».

Фігуранти виготовляли підроблені офіційні документи: інвестиційні договори на проведення ремонтних робіт нежитлових приміщень державного підприємства, акти приймання-передачі приміщень та технічну документацію об’єктів нерухомого майна, які перебувають на балансі відповідного підприємства. В подальшому незаконно відчужені об’єкти нерухомості продавались.

За такою «схемою» зловмисники незаконно заволоділи сімома об’єктами нерухомого майна на суму понад 24 мільйони гривень.

«Під час санкціонованих обшуків у помешканнях зловмисників ми виявили та вилучили документи, інвестиційні договори, копії технічних паспортів, чисті бланки із відтисками печаток та інші речові докази, які підтверджують їх причетність до вчинення кримінальних правопорушень», – додав Євген Болюбаш.

Наразі, за процесуального керівництва Голосіївської окружної прокуратури слідчі оголосили підозру чотирьом організаторам та п’ятьом посібникам у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених шістьма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 4 ст. 190 КК України – організація придбання права на чуже майно, та заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене організованою групою у особливо великих розмірах, повторно;
  • ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України – організація підроблення іншого офіційного документа, який видається установою, і який надає права або звільняє від обов’язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою, вчиненому організованою групою, повторно;
  • ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 358 КК України – організація використання завідомо підробленого документа, вчиненому організованою групою;
  • ч. 3 ст. 28 ч.3 ст. 365-2 КК України – організація зловживання своїми повноваженнями державним реєстратором з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом правам та державним інтересам, вчиненого організованою групою;
  • ч. 3 ст. 28, ч.3 ст. 362 КК України – організація несанкціонованої зміни інформації, яка оброблюється в автоматизованій системі та зберігається на носіях такої інформації, вчиненій організованою групою, особою, яка має право доступу до неї, якщо вони заподіяли значну шкоду;
  • ч. 3 ст. 28 ч.3 ст. 209 КК України – організація легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом – тобто організації вчинення дій, спрямованих на приховування, маскування походження такого майна, розпорядження майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, якщо ці діяння вчинені особою, яка знала, що таке майно повністю отримано злочинним шляхом, вчинене організованою групою в особливо великому розмірі.

Максимальне покарання, передбачене санкціями статей – позбавлення волі на строк до дванадцяти років із конфіскацією майна. Досудове розслідування триває.


 Відділ комунікації поліції Києва

Вікторія Пономарьова


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux