Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У столичному главку відбулась спільна зустріч правоохоронців щодо розслідування сексуальних злочинів проти дітей
Опубліковано 26 жовтня 2022 року о 10:00

Слідчі, прокурори та психологи розглянули особливості кваліфікації злочинів проти статевої свободи та недоторканості. Також вони обговорили ключові проблеми, які можуть виникати при провадженні таких злочинів та правильність призначення відповідних експертиз.


За ініціативи керівництва та співробітників слідчого управління поліції Києва у столичному главку відбулась спільна зустріч з працівниками Офісу Генерального прокурора та представницею Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України. За участю співробітників районних управлінь поліції, які розслідують сексуальні злочини відносно дітей, колеги обговорили актуальні робочі питання та складність розслідування таких кримінальних проваджень.

Начальник відділу розвідування злочинів, учинених дітьми слідчого управління ГУНП у м. Києві Інна Вашкеба зазначила, що сексуальні злочини, які вчиняються щодо дітей, постійно перебувають на контролі керівництва та є пріоритетним напрямком у нашій роботі:

«Сьогодні ми обговорили особливості розслідування кримінальних проваджень, зареєстрованих за статтями 152, 153, 154, 155 та 156 Кримінального кодексу України – це зґвалтування, сексуальне насильство, примушування до вступу в статевий зв’язко, статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості та розбещення неповнолітніх. Часто такі злочини залишаються прихованими, зокрема через страх і мовчання дітей та батьків. Тому дуже важливо зараз обговорити ключові проблеми, які виникають у кожного з вас під час розслідування такої категорії злочинів».

Поліцейська зазначила, що дуже важливо застосовувати нові методики у роботі з дітьми. Проводити опитування такої категорії потерпілих у спеціально обладнаній кімнаті, обстановка у якій максимально сприятиме дружній для дитини атмосфері. Це дозволятиме коректно проводити слідчі та процесуальні дії.

Під час зустрічі також виступили прокурори відділу процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління процесуального керівництва та представництва у сфері охорони дитинства Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу Генерального прокурора Максим Луцик та Олена Полегенька:

«При проведенні слідчих дій важливо враховувати вікові особливості дитини та приділяти належну увагу свідченням дитини. Опитування чи допит дитини має проводити особа, яка має спеціальну підготовку або залучати до таких заходів психолога. Для точної та правильної кваліфікації злочину радимо звертати увагу на судову практику та пленуми Верховного суду України».

Наприкінці заходу судова експертка Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, координаторка реєстру психологів, спеціалістка-психологиня у сфері розслідування злочинів за участю дітей Анна Козлова обговорила з присутнім випадки необхідності призначення судово-психічних та судово-психіатричних експертиз. Також експертка зауважила на правильності постановки запитань експерту при призначенні відповідного дослідження.

Відділ комунікації поліції Києва

 Анастасія Ігнатюк


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux