Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У столиці судитимуть колишніх працівників банку за шахрайські дії із платіжними картками (ФОТО)
Опубліковано 01 лютого 2018 року о 11:31

Організатором злочинної схеми виявився менеджер банку, який координував дії колег і ще одного знайомого. Сума завданих збитків фінансовій установі становить понад мільйон гривень. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Трирічну діяльність злочинної групи припинили у червні минулого року. Спецоперацію із затримання чотирьох фігурантів проводили працівники Департаменту кіберполіції Національної поліції України спільно з працівниками слідчого управління поліції Києва та спецпідрозділу «КОРД».

Як розповів заступник начальника слідчого управління Головного управління у м. Києві Едуард Соловйов, затримання учасників та документування їхньої діяльності проводилося у рамках кримінальних проваджень, розпочатих за статтями 190 (Шахрайство) та 205 (Фіктивне підприємництво) Кримінального кодексу України. Правоохоронці провели 15 санкціонованих обшуків на території столиці та області.

«За адресами проживання фігурантів ми вилучили 125 банківських платіжних карток, за допомогою яких проводилися шахрайські операції. Також вилучили оргтехніку, мобільні телефони з кількома SIM-картками, документи і печатки товариств та приватних нотаріусів, близько 300 тисяч гривень, POS-термінали та квитанції, що свідчать про незаконні операції за допомогою платіжних терміналів», - повідомив правоохоронець.

Слідчі встановили, що спочатку зловмисники купували фіктивні підприємства для здійснення нібито господарської діяльності. Далі для розрахунків платіжними картками чоловіки отримували у банку ключ-картки та POS-термінали, за допомогою яких проводили фіктивні операції з продажу товарів. Після зарахування коштів на рахунки підприємств зловмисники знімали готівку в банкоматах.

«Після отримання грошей зловмисники переходили до наступного етапу шахрайства – повернення неіснуючих коштів. Для цього знову використовували POS-термінали та банківські картки, на які фінансова установа за рахунок власних коштів повертала гроші за оплату неіснуючого товару. Таким чином зловмисники завдали збитків банківській установі на суму понад мільйон гривень», - додав Едуард Соловйов.

Досудове розслідування за вказаними фактами завершено, тож обвинувальний акт із матеріалами кримінальних проваджень направлено до суду. У найближчий час фігуранти постануть перед судом, який вирішить ступінь тяжкості вини кожного з них та призначить покарання Максимальний термін покарання, який їм загрожує, - до 12-ти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Відділ комунікації поліції Києва

Алла Борових

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux