Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У Києві судитимуть членів ОЗГ, які під виглядом роботи реабілітаційного центру утримували людей проти їх волі
Опубліковано 04 червня 2024 року о 13:00

Постраждалих силою привозили до установи, де зловмисники вчиняли відносно них фізичне та психологічне насильство, утримуючи в повній ізоляції. Родичів потерпілих фігуранти вводили в оману, запевняючи, що займаються їх реабілітацією, за що отримували від 20 тисяч гривень з людини. Спільників судитимуть за трьома статтями Кримінального кодексу України, їм загрожує до дванадцяти років позбавлення волі.

Наприкінці минулого року слідчі Оболонського управління поліції Києва спільно із співробітниками Департаменту кіберполіції та за процесуального керівництва Оболонської окружної прокуратури припинили незаконну діяльність так званого «реабілітаційного центру» для людей із наркотичною та алкогольною залежністю, який розташовувався у приватному секторі одного з районів Одеси та діяв з 2021 року.

Як встановили поліцейські, організував злочинну діяльність 33-річний мешканець Одеської області, який для ведення «бізнесу» створив веб-сайт, за допомогою якого приймав замовлення на примусове «лікування» залежних осіб. До роботи чоловік залучив ще трьох своїх знайомих, у функції яких входило насильно доставлять людей до «закладу». Крім того останні були для «пацієнтів» так званими наглядачами, які систематично вчиняли щодо них фізичне та психологічне насильство. Довідок про стан здоров’я відвідувачів учасники угруповання не вимагали, медичних працівників серед персоналу центру також не було.


У «реабілітаційний центр» могли потрапити як нарко- та алкозалежні, так і особи, які з певних причин комусь не догодили. Будь-який громадянин міг домовитися з організатором про поміщення людини до закладу. Замовник міг просто вказати дані людини та повідомити місце її перебування. Така послуга коштувала від 30 до 40 тисяч гривень. Щомісячний платіж за подальше утримання в центрі становив 20 тисяч гривень.

Слідчі оголосили організатору та його посібникам про підозри за трьома статтями Кримінального кодексу України, а саме за ч. 3 ст. 146 - незаконне позбавлення волі, вчинене організованою групою осіб, ч. 1 ст. 162 – незаконне проникнення до житла особи та за ч. 5 ст. 190 - шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою.

Крім того, під час обшуку будинку організатора злочину поліцейські виявили гранату із запалом. Фігурантові додатково оголошено про підозру за ч. 1 ст. 263 ККУ - незаконне поводження з бойовими припасами. Наразі усі обвинувальні акти стосовно підозрюваних скеровані до суду. Їм загрожує до 12-ти років позбавлення волі.


Відділ комунікації поліції Києва

Мирослава Попова


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux