Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У Києві перед судом постане організована злочинна група на чолі із кримінальним авторитетом на прізвисько «Лєший»
Опубліковано 28 серпня 2023 року о 12:00

Фігуранти вимагали від столичних підприємців гроші за «дозвіл» на безперешкодне ведення бізнесу та змушували здійснити продаж наявних об’єктів нерухомості за цінами значно нижче ринкових. Аби довести серйозність своїх намірів, зловмисники вчинили серію підпалів особистого майна потерпілих та погрожували їм та їх родичам фізичною розправою. Організатору та спільникам загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі із конфіскацією майна. 

 

Нагадаємо, у лютому цього року слідчі поліції Києва за оперативного супроводження співробітників карного розшуку та Служби безпеки України викрили злочинне угрупування, учасники якого вчиняли особливо тяжкі злочини на території столиці.


Правоохоронці встановили, що спільники діяли під керівництвом кримінального авторитета на прізвисько «Лєший». Фігуранти, маючи на меті особисте збагачення, впродовж 2021-2022 років систематично перешкоджали діяльності столичних підприємців та вимагали від них гроші за «дозвіл» на безперешкодне введення бізнесу, суми яких варіювалися від 40 000 до 80 000 доларів США.

Окрім цього, від підприємців зловмисники вимагали здійснити продаж об’єктів нерухомості на користь останніх за цінами вдвічі нижче ринкової, а у разі відмови погрожували власникам та членам їх сімей застосуванням зброї та спричиненням тілесних ушкоджень.


Не досягнувши злочинної мети, порушники вдались до серії підпалів особистого майна потерпілих, серед яких елітний транспортний засіб та нежитлові будівлі комерційного призначення, спричинивши власникам мільйонні збитки.


Учасників злочинної організації було затримано під час отримання ними 5100 доларів США, наданими підприємцем у якості першочергового внеску для отримання гарантій щодо власної безпеки.

В рамках проведеного комплексу слідчих дій правоохоронці вилучили речові докази – документи, зброю, засоби зв’язку, а також 400 000 доларів США, які становили собою так звану «злочинну касу». За клопотанням слідчих на вилучені кошти, а також на все майно підозрюваних судом накладені арешти.


Досудове розслідування здійснювалось за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • - ч. 5 ст. 255 – створення злочинної організації особою, яка перебуває у статусі суб’єкта підвищеного злочинного впливу, керівництво і участь у ній;
  • - ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 189 – вимагання, вчинене організованою групою в умовах воєнного стану;
  • - ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 194 – умисне знищення майна, вчинене шляхом підпалу;
  • - ч. 3 ст. 362 – несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах особою, яка має доступ до неї, що призвели до її витоку.

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури фігурантам було повідомлено про підозри у вчиненні злочинів. Наразі слідчі завершили досудове розслідування та скерували матеріали кримінального провадження разом із обвинувальними актами до суду для розгляду справи по суті. Санкція найбільшого покарання передбачає до п’ятнадцяти років позбавлення волі із конфіскацією майна.


Відділ комунікації поліції Києва





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux