Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Столичні слідчі повідомили про підозру ще одному посадовцю, через службову недбалість якого загинуло троє людей
Опубліковано 20 червня 2023 року о 16:45

1 червня 2023 року слідчі поліції Києва задокументували факт недопуску мешканців в укриття, внаслідок чого під час обстрілу столиці загинули люди, серед яких 9-річна дитина.


Слідчі поліції Києва спільно із співробітниками Департаменту стратегічних розслідувань НПУ встановили причетність ще одного чиновника до загибелі осіб біля укриття. Після оповіщення про загрозу повітряної атаки мешканці Деснянського району вирушали до укриттів, яких не існувало або вони були зачинені чи не придатні для використання. Директор Департаменту муніципальної безпеки КМДА упродовж всього часу перебування на посаді не визначив реальні потреби фонду захисних споруд цивільного захисту на території міста Києва, не надав жодних пропозицій щодо формування бюджету міста з цього питання, не організував роботу з виконання вимог законодавства щодо створення, використання, утримання та реконструкції фонду захисних споруд, а також не забезпечив дієвий контроль за їх утриманням та станом готовності. Внаслідок цього, з 4655 захисних споруд цивільного захисту лише 3041 об’єкт виявився придатним для використання, решта є не придатними та обмежено придатними.

Слідчі встановили, що перебуваючи з 2018 року на посаді директора Департаменту муніципальної безпеки КМДА, підозрюваний несе персональну відповідальність за організацію та результати роботи даного структурного підрозділу з реалізації державної політики у сфері цивільного захисту на території міста Києва. Упродовж всього часу перебування на посаді він не визначив реальні потреби фонду захисних споруд цивільного захисту на території міста Києва, не надав жодних пропозицій щодо формування бюджету міста з цього питання, не організував роботу з виконання вимог законодавства щодо створення, використання, утримання та реконструкції фонду захисних споруд, а також не забезпечив дієвий контроль за їх утриманням та станом готовності. Внаслідок цього, з 4655 захисних споруд цивільного захисту лише 3041 об’єкт виявився придатним для використання.

Крім того, посадовець не вжив жодних заходів реагування на наказ Департаменту освіти і науки КМДА від 31.08.2022, на підставі якого до захисних споруд цивільного захисту, розташованих у закладах освіти, не допускалися особи, які не є здобувачами освіти та працівниками таких закладів. Під час комендантської години, тобто в нічний час доби, коли оповіщення населення про загрозу повітряної атаки та самі ракетні обстріли відбуваються найчастіше, вказані укриття були зачиненими, що ставило під загрозу життя та здоров’я громадян. З метою приховування своєї службової недбалості, створення у вищих органів державної влади, а також у мешканців столиці хибного уявлення про ефективність його роботи, надав вказівку підлеглим працівникам створити в мережі Інтернет мапу укриттів міста Києва та забезпечити її наповнення інформацією про розташування захисних споруд цивільного захисту населення.

Внаслідок службової недбалості директора Департаменту муніципальної безпеки кияни, будучи введеними в оману інформацією, розміщеною на мапі укриттів міста Києва, після оповіщення про загрозу повітряної атаки вирушали за адресами, за якими укриттів не існувало або вони були зачинені чи не придатні для використання, чим наражали себе на небезпеку. З цього приводу з 24 лютого 2023 року по 1 червня 2023 року на адресу очолюваного підозрюваним Департаменту надійшло понад 400 скарг громадян, які були проігноровані.

Щодо недостовірності відомостей, зазначених на мапі укриттів міста Києва, на адресу директора Департаменту муніципальної безпеки звертались і голови районних в м. Києві державних адміністрацій та власники приміщень, в яких, згідно даної мапи, повинні знаходитись захисні споруди цивільного захисту. Крім того, 1 червня 2023 року у Деснянському районі міста Києва від дії вражаючих факторів вибуху ракети загинуло троє людей, у тому числі малолітня дитина, ще семеро громадян отримали травми різного ступеню тяжкості. Встановлено, що загиблі особи після сигналу оповіщення «Повітряна тривога» намагались потрапити до укриття, розташованого в приміщенні комунального медичного закладу. Однак двері в приміщення, де знаходиться укриття, їм не відчинили та, як наслідок, люди загинули та отримали травми біля входу у медичний заклад.

Слідчі поліції Києва за процесуального погодження міської прокуратури повідомили про підозру директору Департаменту муніципальної безпеки КМДА за ч. 2 ст. 367 КК України – службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п'ятдесяти до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

 

Відділ комунікації поліції Києва

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux