Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Слідчі поліції Києва заочно повідомили про підозру двом киянам за державну зраду та співпрацю з державою-агресором
Опубліковано 25 серпня 2022 року о 10:19

41-річна фігурантка протягом восьми років підтримувала збройну агресію рф на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей, погоджувалась з політичною позицією російські влади щодо анексії Криму та підтримувала повномасштабне вторгнення окупантів на територію України. Крім того, жінка всіляко сприяла підривній діяльності проти нашої держави у мережі Інтернет. У свою чергу 28-річний фігурант розмістив публікацію на власній сторінці у соціальній мережі з висловлюваннями про підтримку злочинних дій окупанта.

Слідчі Печерського управління поліції спільно зі співробітниками Служби безпеки України під процесуальним керівництвом Печерської окружної прокуратури викрили жінку та чоловіка у державній зраді, здійсненні підривної діяльності проти України та виправдовуванні збройної агресії російської федерації. Правопорушники - 41-річна киянка та 28-річний киянин.

Під час досудового розслідування поліцейські встановили, що жінка протягом 2014-2022 років всіляко підтримувала збройну агресію російської федерації на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей, погоджувалась з політичною позицією російської влади щодо анексії Криму та підтримувала повномасштабне вторгнення окупантів на територію нашої держави. Зловмисниця діяла через один чатів створених у месенджері, де шукала однодумців з проросійською позицією.

Як розповів начальник слідчого відділу Печерського управління поліції Олександр Самусенко, фігурантка писала повідомлення про те, що потребує інформацію про місця дислокації та пересування українських військових з метою передачі її російській федерації:

«Жінка також просила учасників чату вести для неї розвідувальну діяльність, розподіливши між собою райони Києва аби здійснювати там фото- та відеозйомку місцевості. Отримані результати вона просила пересилати їй у особисті повідомлення. Ми провели експертизу, за результатами якої було визначено, що правопорушниця здійснює підривну діяльність проти України, що завдає шкоду інформаційні безпеці нашої держави».

Також у ході розслідування правоохоронці встановили, що фігурантка створила аккаунт в мережі Інтернет, де розмістила відеозапис із зверненням до український військових. Там вона закликає їх не чинити опір насильницькому поваленню конституційного ладу в Україні військами російської федерації.

«Крім того, у мережі Інтернет ми виявили відео, на якому зрадниця закликає український військових скласти зброю, здатися, підтримувати окупаційну владу та злочинні дії російської федерації. Також жінка переконує слухачів, що Україна є державою-агресором та заперечує факт збройної агресії російської федерації», - додав правоохоронець.

Таким чином, зібравши всі матеріали та речові докази відносно громадянки, слідчі Печерського управління поліції заочно повідомили їй про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України - державна зрада вчинена в умовах воєнного стану, ч. 3 ст. 109 Кримінального кодексу України - дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади з використанням засобів масової інформації та  ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України - виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації, голорифікація її учасників з використанням засобів масової інформації. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

У свою чергу, 28-річний правопорушник виправдовував збройну агресії російської федерації та здійснював глорифікацію її учасників. Під час досудового розслідування було встановлено, що фігурант розмістив публікацію з відповідними висловлюваннями на своїй сторінці у соціальній мережі:

«У своїх висловлюваннях чоловік виправдовував, визнавав правомірною та заперечував збройну агресію російської федерації проти України. Ми провели відповідну екпертизу, за висновками якої підтвердити факт кримінального правопорушення», - додав правоохоронець.

Слідчим відділом Печерського управління поліції чоловіку заочно повідомлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України - виправдовування, визнання правомірною заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників з використанням засобів масової інформації. За скоєне правопорушнику загрожує від п’яти до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Відділу комунікації поліції Києва

Анастасія Костюченко


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux