Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У Києві судитимуть злочинну групу за незаконне утримання людей, аби відібрати їх житло
Опубліковано 02 вересня 2021 року о 12:30

До складу злочинного угруповання входило подружжя, їх син та ще одна співучасниця. Зловмисники шляхом обману незаконно утримували людей у приватному будинку на Миколаївщині, аби заволодіти їх житлом у столиці. Досудове розслідування завершено. За скоєне їм загрожує до 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що у квітні поточного року у ході реалізації оперативної інформації співробітники Шевченківського управління поліції за оперативного супроводження співробітників Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції України, працівників столичного главку та за процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури розкрили злочинну схему шахраїв, які обіцяли киянам вигідно продати їх помешкання у Києві.  Натомість шахраї переоформляли нерухомість на власне ім’я, а отримані від продажу гроші залишали собі. Під час так званого «продажу квартири» потерпілим пропонували жити у заміському будинку, який знаходився в одному із селищ на Черкащині.

Як зазначив начальник слідчого відділення Шевченківського управління поліції Олександр Коломієць, правоохоронці взаємодіяли із оперативниками Миколаївщини та Запоріжжя, аби встановити місце перебування потерпілих, які перебували у розшуку, як безвісти зниклі:

«Ми відпрацьовували всю наявну інформацію, та згодом встановили, що правопорушники працювали у складі злочинної групи. Ними виявились уродженці Миколаївщини та Запоріжжя  1958, 1969, 1974 та 1994 років народження. Фігуранти розробили злочинну схему, за допомогою якої вони відслідковували самотніх людей чи людей похилого віку та осіб із нарко- та алкозалежністю, обираючи серед них потенційних жертв. Обов’язкова вимога для зловмисників – це наявність у потерпілих нерухомості у Києві. Трьох правопорушників затримали у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Один із них наразі перебуває у розшуку».

Зловмисники протягом 2017-2021 років насильно утримували потерпілих у приватному будинку. Шахраї відбирали у них паспорти, пенсійні посвідчення, документи на нерухомість та постійно застосовували фізичне і психологічне насильство. Оперативні співробітники Шевченківського управління поліції столиці встановили особи потерпілих. Ними виявились дві жінки та три чоловіка, 1933, 1989, 1958, 1968 та 1972 років народження. Окрім цього, правоохоронці встановили, що одна із жінок не витримала знущань та померла.

«Нам стало відомо, що упродовж  чотирьох років зловмисникам вдалось заволодіти чотирма об’єктами нерухомості на загальну суму понад 5,5 мільйонів гривень. Також ми попередили ще одну спробу шахрайського заволодіння квартирою, вартістю понад 1 мільйон гривень», - додав правоохоронець.

Слідчими Шевченківського управління поліції завершено досудове розслідування. Відносно трьох осіб, матеріали кримінального провадження, передбаченого ч. 2 ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 3 та ч. 4 ст. 190 (Шахрайство), ч. 4 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів), ч. 5 ст. 27 (Види співучасників) та ч. 3 ст. 358 Кримінального кодексу України направлені до районного суду для прийняття рішення. Їм загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Відділ комунікації поліції Києва

Марія Агапова


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux