Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Результати роботи поліції з протидії торгівлі людьми за 2017 рік є кращими за останні п’ять років – Сергій Князєв
Опубліковано 27 лютого 2018 року о 15:16

Про це Голова Нацполіції повідомив сьогодні, 27 лютого, під час круглого столу, присвяченого обговоренню результатів протидії торгівлі людьми в Україні у 2017 році. Захід відбувся під егідою Міністерства внутрішніх справ України за сприяння Координатора проектів ОБСЄ в Україні. Участь у круглому столі взяли Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович, Координатор проектів ОБСЄ в Україні Джеффрі Ерліх та заступник міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук.


Участь в обговоренні також взяли представники державних органів влади, зокрема – Генеральної прокуратури та Міністерства соціальної політики, міжнародні партнери та представники міжнародних неурядових організацій в Україні, які беруть активну участь у протидії торгівлі людьми.
Голова Національної поліції України Сергій Князєв зауважив про помилковість твердження, що торгівля людьми відбувається тільки в «бідних» країнах. Практичний досвід поліції з викриття цих злочинів доводить, що в цю діяльність втягнуто кожну країну в світі.


«Через територіальне розташування України та, насамперед, російську агресію на її південно-східній частині, наша держава стала країною походження, транзиту та призначення. На непідконтрольній українській владі території чоловіки, жінки та діти піддаються примусовій праці та сексуальній експлуатації», - наголосив Сергій Князєв. 
Він підкреслив, що для торгівлі людьми не існує кордонів. Відтак ця проблема вимагає тісної співпраці між урядами різних країн, їх правоохоронними органами та міжурядовими і неурядовими організаціями. 


Сергій Князєв зазначив, що за ініціативою поліції на національному рівні міністром внутрішніх справ України минулий рік був оголошений «Роком протидії торгівлі людьми». На цьому напрямі діяльності робиться акцент і в 2018 році.
Очільник Нацполіції зауважив, що завдяки залученню до цієї роботи усіх державних інституцій та активної допомоги міжнародних партнерів за підсумками минулого року поліцейським вдалося досягти позитивних результатів. Про це свідчить й той факт, що згідно зі щорічним звітом Державного департаменту США про торгівлю людьми в світі, у 2017 році Україну виключено з Контрольного списку (третьої групи). 
Відтак Україна увійшла до «другої» групи – як держава, влада якої докладає достатніх зусиль з викорінення торгівлі людьми.
Зокрема, впродовж минулого року правоохоронці припинали діяльність 16 організованих груп, які масово вербували людей і відправляли їх за кордон у сексуальне та інші види рабства. Задокументовано 346 фактів торгівлі людьми. Це втричі більше, аніж у 2016 році. За такі злочини притягнуто до відповідальності 111 осіб.
Органами поліції у 2017 році встановлено 367 осіб, яким надано статус потерпілих в кримінальних провадженнях, пов’язаних з торгівлею людьми. Це в п’ять разів більше ніж у 2016 році. Більшість таких потерпілих – жінки та неповнолітні дівчата.
При цьому тільки у січні-лютому 2018 року виявлено вдвічі більше таких злочинів, аніж за перші два місяці 2017 року. Надано допомогу 44 потерпілим (2017 рік – 25). У 2018 році поліцейські вже викрили організовану злочинну групу.
Глава відомства звернув увагу, що такі результати досягнуті вперше за останні п’ять років. 
«Якщо такими шаленими темпами будемо іти, думаю, питання щодо визначення України у «першу» групу країн, що демонструють високі досягнення у боротьбі з торгівлею людьми, буде цілком реальним», – наголосив Голова Нацполіції.
Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович високо оцінила роботу правоохоронців та уряду України у боротьбі із торгівлею людьми. 


«Це глобальна проблема як в Україні, так і в усьому світі. Громадське усвідомлення цієї проблеми дуже важливе для всього суспільства. Поліція України потроїла показники розслідування таких злочинів, створила спеціальні підрозділи для розслідування таких злочинів», – відзначила Марі Йованович.
Сергій Князєв висловив вдячність міжнародним партнерам за підтримку та допомогу, яку вони надають поліції України у протидії торгівлі людьми..
Нагадаємо, раніше Сергій Князєв повідомив, що оперативники Департаменту боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, почали використовувати в роботі європейську модель кримінального аналізу.


Департамент комунікації 
Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux