Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліцейські столиці викрили шахраїв, які під приводом отримання гуманітарної допомоги ошукували благодійні організації
Опубліковано 19 березня 2024 року о 12:00

Спільники звертались до різних фондів із запитами нібито від військових частин, а отриману надалі допомогу у вигляді тактичного знаряддя, медичного обладнання та аптечок перепродавали. На даний час встановлена причетність фігурантів до семи злочинних епізодів на загальну суму близько 1,7 мільйона гривень. Ділкам загрожує до восьми років позбавлення волі.

 

Оперативники Подільського управління поліції спільно з аналітиками кримінального аналізу, викрили двох мешканців столиці, 1990 та 1992 років народження, у вчиненні шахрайських дій.

За інформацією очільника поліції Києва Дмитра Шумейка, фігуранти, не маючи жодного відношення до сил Оборони країни, підробляли листи від військових частин та надсилали волонтерським фондам із запитом на отримання допомоги:

 «Отриману номенклатуру у вигляді кровозупинних бинтів, турнікетів, рюкзаків бойового медика та інших товарів зловмисники надалі перепродавали. Ми встановили, що таким чином ділки ошукали щонайменше три організації на загальну суму близько 1,7 мільйона гривень. Під час обшуків за їх місцями мешкання ми вилучили близько півмільйона гривень, мобільні телефони, комп’ютерну техніку, фальшиві документи та печатки, гуманітарну допомогу, військову форму та інші речові докази».

Обох зловмисників затримано у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. За процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури слідчі повідомили фігурантам про підозру у вчиненні семи злочинних епізодів за ч. 4 ст. 190, Кримінального кодексу України – шахрайство, вчинене за попередньою змовою групи осіб, в умовах воєнного стану та у великих розмірах. Їм суд обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави. Санкція інкримінованих статей передбачає до восьми років позбавлення волі.

«Наразі ми встановлюємо всі факти злочинної діяльності затриманих, а також кількість організацій, які постраждали від дій фігурантів» - додав Дмитро Шумейко.



Відділ комунікації поліції Києва


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux