Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Основне завдання підрозділу – техніко-криміналістичне забезпечення слідчих та розшукових дій», – керівник відділу криміналістичного забезпечення столичної поліції Леся Драган
Опубліковано 24 жовтня 2023 року о 08:45

Працівники служби постійно залучаються до роботи на місцях вчинення тяжких злочинів. Виїзди спеціалістів на вбивства, розбої, дорожньо-транспортні пригоди з потерпілими, огляд та фіксація слідів злочину біологічного, та іншого походження – важка і кропітка справа спеціалістів-криміналістів. З початком повномасштабної війни працівники підрозділу здійснюють фіксацію воєнних злочинів військ рф на території України. 

 

Відділ криміналістичного забезпечення слідчого управління столичного главку налічує вісім працівників. Також, створена постійно діюча цілодобова мобільна група спеціалістів з надання технічної допомоги під час огляду місця події та проведення слідчих (розшукових) дій з числа працівників Дніпровського управління поліції. Працівники відділу несуть службу в режимі добових чергувань.

Начальник відділу криміналістичного забезпечення слідчого управління поліції Києва Леся Драган розповідає, що сьогодні в підрозділі обладнані та функціонують 3 пересувні криміналістичні лабораторії:

«Вони оснащені фото, відео технікою, приладами для освітлення в темну пору доби, криміналістичними валізами, магнітними тралами (граблями) для пошуку невеликих металевих предметів на поверхні ґрунту, металошукачами, системами повітряного моніторингу – безпілотними літальними апаратами та спеціальними наметами для забезпечення огляду місця події».

Спеціалісти-криміналісти виїжджають на місця вчинення тяжких та особливо тяжких резонансних злочинів, таких як вбивства, розбої, дорожньо-транспортні пригоди з потерпілими з метою проведення огляду місця події, збору речових доказів та фіксації слідів злочину. Також поліцейські залучаються до проведення обшуків та до складу груп документування, в якості спеціалістів під час забезпечення правопорядку.

«З початком повномасштабного вторгнення наші співробітники неодноразово відряджались на деокуповані території. У період з 08 квітня по 05 травня 2022 року криміналісти відділу і секторів криміналістичного забезпечення слідчих відділів управлінь поліції м. Києва брали участь у проведенні фіксації воєнних злочинів вторгнення військ російської федерації на територію України в місті Гостомель та прилеглій території. Вони проводили огляд приватних та багатоквартирних житлових будинків, бойових позицій російських військ, тіл загиблих з метою виявлення, вилучення слідової інформації, речових доказів на місцях подій».

Криміналісти неодноразово відряджались до інших областей: у липні-серпні 2023 року у Дніпропетровській області заступник начальника відділу Максим Харківець разом з колегою зі Святошинського управління поліції Інною Рець надавали практичну допомогу слідчим підрозділам у вилученні біологічних матеріалів тіл загиблих військовослужбовців для встановлення ДНК-профілю.

Для проведення процесуальних дій з документування, фіксації та збору доказів воєнних злочинів російської федерації на території Херсонської області Максим Харківець відряджався зі старшим спеціалістом-криміналістом Олександром Духничем.

«Співробітники відділу постійно працюють над підвищенням свого професійного рівня, відвідують різні тренінги та курси. Нещодавно один з наших співробітників Олександр Пархоменко повернувся з відрядження до Угорщини. У Будапешті він пройшов курси підвищення кваліфікації, темою яких була «Інтерпретація балістичних поранень». Начальник сектору криміналістичного забезпечення Святошинського управління поліції Інна Рець відвідала тренінг в місті Легіоново у Польщі, на тему «Огляд тіл на місці злочину». Ми маємо унікальний поліцейський досвід, тому не лише навчаємось у колег з інших держав, а й розповідаємо, яку велику відповідальність має кожен з нас в умовах війни та як ми навчились працювати під час воєнного стану, аби не пропустити жодної деталі злочину держави-терориста», – додала керівник відділу криміналістичного забезпечення Леся Драган.



Відділ комунікації поліції Києва

Анастасія Ігнатюк


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux