Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Київські правоохоронці затримали організаторів нелегального виїзду призовників за кордон
Опубліковано 19 травня 2023 року о 14:00

Адвокат та співробітник військової адміністрації безпідставно вносили військовозобов’язаних чоловіків у базу даних "Шлях". Це давало ухилянтам право на виїзд з України в умовах воєнного стану. Такі "послуги" коштували 1000 доларів за одну людину. За скоєне їм загрожує до девʼяти років увʼязнення. 

Слідчі Печерського управління поліції за оперативного супроводження співробітників Служби безпеки України та під процесуальним керівництвом Печерської окружної прокуратури викрили злочинну діяльність адвоката та співробітника військової адміністрації, які організували незаконний перетин державного кордону України військовозобовʼязаним особам.

Слідством встановлено, що громадянин рф, отримавши посвідку на проживання на території України та дозвіл на зайняття тут адвокатською діяльністю, підшукував осіб, які у період дії воєнного стану обмежені у праві виїзду за кордон та організовував внесення даних про таку особу у систему «Шлях». В подальшому інформацію про бажаючих він передавав посадовій особі військової адміністрації - уродженцю Луганщини, 1977 року народження. У свою чергу, співробітник військової адміністрації надавав завідомо неправдиву інформацію іншим посадовим особам про необхідність включення особи-ухилянта до списків, які у подальшому слугували підставою для безперешкодного перетину державного кордону. Така «послуга» коштувала 1000 доларів США з однієї людини.

У ході документування злочину правоохоронці затримали адвоката у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу після отримання ним 8 тис. дол. США за організацію чергового незаконного перетину кордону 8 особами.

За місцем мешкання спільників слідчі провели обшуки, під час яких вилучили гроші, отримані внаслідок вчинення кримінального правопорушення, документацію, яка підтверджує злочинну діяльність групи осіб, мобільні телефони. Окрім цього, за місцем проживання адвоката виявлено гранату Ф-1.

За даним фактом слідчим відділом Печерського управління поліції розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України - незаконне переправлення осіб через державний кордон України. Спільникам повідомлено про підозру у вчиненні цього злочину, а суд найближчим часом обере їм запобіжні заходи. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати посади чи займатися певною діяльністю до трьох років з конфіскацією майна.


Відділ комунікації поліції Києва

Оксана Тищенко


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux