Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Хабарі за експорт зерна: київські слідчі повідомили про підозру службовим особам та працівникам Держпродспоживслужби Одещини
Опубліковано 19 червня 2023 року о 12:00

Порушники вимагали від суб’єктів господарювання неправомірну вигоду з кожної тонни експортованого зерна за безперешкодну видачу фітосанітарних сертифікатів й інших дозвільних документів. Фігурантам може загрожувати до десяти років позбавлення волі. 


Слідчі слідчого управління столичного главку поліції за оперативного супроводження працівників Служби безпеки України та під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури задокументували діяльність організованої злочинної групи, яка на території морських портів акваторії Одеської області займалась вимаганням та отриманням неправомірної вигоди від суб’єктів господарювання.


У ході досудового розслідування встановлено, що до злочинної групи входило шестеро осіб - начальник відділу ДУ «Центральна фітосанітарна лабораторія», колишня начальниця управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області, заступник начальника ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» та троє посередників. Зловмисники зв’язувалися з менеджерами компаній-експортерів та повідомляли, що для того, аби здійснювати безперешкодну господарську діяльність і отримувати фітосанітарні сертифікати їм необхідно сплачувати гроші на користь представників Держпродспоживслужби. Так, за кожну тонну сільськогосподарської продукції, яку планувалося експортувати, суб’єкти господарювання сплачували фігурантам 0,4 долара США.


Отримані гроші фігуранти перераховували під виглядом оплати за неіснуючі послуги з контролю за фумігацією на банківські рахунки компанії-нерезидента або отримувалися посередниками готівкою.

Правоохоронці задокументували 9 епізодів передачі посадовцям через посередників неправомірної вигоди на загальну суму понад 45 тис доларів США. Працівники поліції та СБУ провели більше 60 обшуків за місцями мешкання та роботи правопорушників на території Одеської, Київської, Львівської, Дніпропетровської областей та міста Києва. Вилучено чорнові записи, які підтверджують злочинну діяльність фігурантів.


Усім учасникам злочинної схеми повідомлено про підозри за скоєння низки злочинів: ч. 3 ст. 368 - прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, ч. 3 ст. 369-2 - прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поєднане з вимаганням такої вигоди, ч. 4 ст. 368-3 - підкуп службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми Кримінального кодексу України. Фігурантам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна. Досудове розслідування триває.


Відділ комунікації поліції Києва

Мирослава Попова


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux