Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
24/7 протидії домашньому насильству: приклад роботи правоохоронців Деснянського району міста Києва
Опубліковано 25 листопада 2022 року о 09:40

Взаємодія поліції з іншими органами влади, які допомагають вирішувати проблеми домашнього насильства, зміна поведінки кривдника на підставі проходження ним корекційної програми, допомога потерпілим – основні завдання припинення такого негативного явища у суспільстві.


Про налагоджену комунікацію поліції з соціальними службами і не тільки, нам розповіли начальник сектору протидії домашньому насильству Деснянського управління поліції Іван Свириденко та юристконсульт Центру у справах сім’ї та жінок Деснянської районної державної адміністрації Артем Петренко.

 - Як відбувається реагування поліції на факт вчинення домашнього насильства?

- З січня цього року у Деснянському управлінні поліції було створено сектор протидії домашньому насильству, до складу якого входить мобільна група реагування. Інспектори цього сектору працюють в режимі 24/7, а також онлайн. Робочий процес починається з надходження "виклику – повідомлення" на службовий планшет про факт домашнього насильства. На момент прибуття на вказану адресу співробітники мобільної групи вже володіють інформацією про суть конфлікту, вік потерпілої чи потерпілого, їх стан, наявність свідків та дітей. Максимально збирається інформація про кривдника з поліцейської бази даних: наявність в домі зареєстрованої зброї, раніше вчинені правопорушення чи аналогічні виклики.


 - Яка стоїть задача перед поліцейськими, коли вони прибувають на виклик? На що потерпілі від домашнього насильства можуть розраховувати?

- Основна задача поліції не втрутитися в особисте життя осіб, які спільно проживають, а допомогти їм у вирішенні їх проблеми, яка й стала причиною звернення до поліції. Тобто ми покликані допомагати не лише потерпілій стороні, а й кривднику. Так, мої співробітники прибувши на виклик, оцінюють ризики вчинення повторного домашнього насильства в кожній конкретній ситуації, проводять анкетування з потерпілою особою для встановлення проблеми та вирішення її потреб тут і зараз.


 - А які ваші дії з кривдником? Чи це завжди чоловік, чи кривдником може бути і жінка?


- Правопорушником може бути як жінка, так і чоловік. Оцінивши ризики продовження вчинення домашнього насильства чи вчинення повторного конфлікту в сім’ї, ми проводимо профілактичну бесіду з правопорушником, аналізуємо протиправне діяння, яке він вчинив та про адміністративну відповідальність за скоєне. Роз’яснюємо, що за систематичність таких випадків наступає кримінальна відповідальність передбачена статтею 126-1 Кримінального кодексу України.


- Чи можливо під час одного виїзду скласти два протоколи на кривдника?


- Так, це в тому випадку, коли під час домашнього насильства присутня дитина. В цій ситуації дитина – свідок у відповідності до Закону України "Про запобігання та протидію домашньому насильству" є також постраждалою особою, оскільки вона отримує психологічні страждання. Згідно законодавства ми складаємо ще один протокол на порушника за статтею 172-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення – вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування.


- Як ви вважаєте, яка задача стоїть перед судом у вирішенні домашнього насильства?

- Важливо зазначити, що суд своїми рішеннями насамперед допомагає змінити поведінку кривдника, застосовуючи до нього заходи адміністративного впливу. Так, судді розглядаючи зібрані матеріали, враховують особу правопорушника, повторність вчинення правопорушення, та крім застосування штрафу, у зв’язку із зміною законодавства, все частіше суди направляють киян на «Програму для кривдників». Станом на сьогодні таких рішень в Деснянському районі міста Києва 24. На поліцію покладений контроль в частині проходження цієї програми і вона є для них обов’язковою. Зазначену програму проводять психологи Центру у справах сім’ї та жінок Деснянської районної державної адміністрації, які пройшли відповідне спеціалізоване навчання та мають відповідні навички. Вона може проводитися як при фізичній присутності людини, так і в разі виниклих обставин, наприклад відрядження чи хвороба людини, в режимі онлайн за допомогою мобільного телефону та месенджерів.


Пане Артеме, ви як практик та спеціаліст у вирішенні юридичних проблем потерпілої сторони від домашнього насильства, розкажіть навіщо ця Програма? Хто ваша аудиторія?

- Програма для кривдника - комплекс заходів, що формується на основі результатів оцінки ризиків та спрямований на зміну насильницької поведінки кривдника, формування у нього нової, неагресивної психологічної моделі поведінки у приватних стосунках, відповідального ставлення до своїх вчинків та їх наслідків, у тому числі до виховання дітей. Також спрямована на викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі та обов’язки жінок і чоловіків. Домашнє насильство - це проблема родини. Тому до нас можуть звертатися в індивідуальному порядку всі члени сім'я, включаючи дітей. Для цього в нашому центрі працюють спеціалісти за різними напрямками психології. Територіально ми знаходимось за адресою: м. Київ, вул. Академіка Курчатова 9/21.

  • Розкажіть про співпрацю з поліцією? На які результати у роботі ви очікуєте?

Важливо зазначити, що у роботі з поліцією нам допомагає Інтерактивна таблиця. Це інструмент, який ми з Іваном розробили самі для спільної ефективної роботи. Таблиця реалізована на основі захищених хмарних технологій для відстеження суб'єктами взаємодії в режимі онлайн 24/7 інформації щодо проходження кривдником корекційної програми. Я очікую, що всі сто відсотків кривдників, які пройдуть корекційну програму змінять своє відношення до своїх близьких людей стосовно яких вони вчиняли насильство.

Правоохоронці визнають, що ще є над чим працювати, але комплексний підхід є тієї основою, яка допомагає досягати бажаного результату у якісній протидії явищу домашнього насильства. Також важливим є фактор довіри громадян, як до поліцейських так і до інших профільних організацій, тож ми постійно вдосконалюємось задля викорінення такого негативного явища як домашнє насильство.


Відділ комунікації поліції Києва

Наталія Федоровська


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux