Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліцейська діяльність через аналітику - керівник управління кримінального аналізу столичного главку Роман Бутко про специфіку роботи
Опубліковано 20 липня 2022 року о 09:30

Кримінальний аналіз – сучасний, швидкий та дієвий підхід в розкритті та попередженні злочинів, який доповнює роботу оперативників та слідчих. Професійне та своєчасне опрацювання інформації визначає шляхи реагування поліції, дозволяє правильно акцентувати увагу та далі скерувати ресурси туди, де вони найбільш потрібні.

Підполковник поліції Роман Бутко очолив управління кримінального аналізу Головного управління Національної поліції у м. Києві у 2021 році, до цього часу очолював відділ кримінального аналізу на Полтавщині. У роботі поліцейських-аналітиків знається вже понад 10 років, оскільки завжди працював із інформацією,  як аналітиком у оперативних підрозділах так і по лінії протидії кіберзлочинам. 

Хто такі поліцейські управління кримінального аналізу, чим вони займаються?

  • Навіть не виходячи з кабінету кримінальні аналітики надають практичну допомогу рівноправну тій, що роблять оперативники та слідчі першочергово у розкритті злочину за «гарячими слідами». Ми опрацьовуємо значний потік інформації з різних джерел, закритих і відкритих баз даних, соціальних мереж з використанням сучасних інформаційно-аналітичних інструментів та збираємо відомості про подію чи особу. Далі ця відфільтрована та акцентована інформація потрапляє до рук відповідних підрозділів - ініціаторів поліції, які можуть вже розшукати підозрювану чи зниклу особу.

Як з початком повномасштабної війни змінилася робота поліцейських підрозділу?

  • З початком повномасштабного збройного вторгнення рф на територію України поліцейські управління кримінального аналізу в умовах обмеженого доступу до ресурсів та реєстрів відслідковують та перевіряють тисячі осіб та транспортних засобів, які можуть нести загрозу національній безпеці та життю людей. Також продовжуємо супроводжувати усі резонансні та тяжкі злочини та допомагаємо нашим колегам на своєму фронті. Це кропітка робота, але дуже захоплива та корисна, доводиться опрацьовувати багато інформаційних джерел.

Які переваги поліції у використанні кримінального аналізу?

  • Кримінальний аналіз суттєво покращує роботу поліції в цілому, починаючи від реагування на злочини до дій на випередження, щоб правоохоронці мали можливість бути на крок попереду  злочинців. Щоденно поліція отримує інформацію в різних формах, але для того, щоб вона була корисною її потрібно узагальнити та систематизувати. Професійний та своєчасний аналіз цієї інформації визначає шляхи реагування поліції та дозволяє вірно акцентувати увагу та далі скерувати ресурси туди, де вони найбільш потрібні. Тоді робота поліції буде ще більш ефективною.

Щоб бути фаховим кримінальним аналітиком, які якості потрібно мати?

  • Треба бути старанним, активним та постійно прагнути до розвитку й нових знань. Щоб знайти необхідну інформацію - треба  мати певні технічні знання, вміти використовувати всі ресурси та з використанням програмних комплексів візуалізувати опрацьоване. Не можна стати кримінальним аналітиком за короткий час, це кропітка робота над своїми знаннями та вміннями, постійний саморозвиток. Наразі в нашому підрозділі працює багато молоді, більшість з них працівники з різним спектром знань, які ще нещодавно були курсантами. У наш час молодь має справу із джерелами інформації та соціальними мережами ще з малечку, тому для теперішнього покоління шукати інформацію та вміти її обробляти не так важко. За розвитком роботи поліцейських «кримінальних аналітиків» майбутнє поліції. Така інновація покращує роботу поліції в цілому, в значній мірі робота підрозділів кримінальної поліції та слідчих підрозділів залежить від того, наскільки вони володіють інформацією про осіб, події, об’єкти та якої якості така інформація. В умовах сьогодення та відкритої збройної агресії з боку рф виникає пряма необхідність використання поліцейськими аналітиками методології OSINT «розвідка на основі відкритих джерел» та інформаційно–пошукових ресурсів з метою фіксації злочинних дій армією агресора. Кримінальний аналіз не стоїть на місці, а постійно модернізується, як розвиваються у роботі і самі працівники.

Сьогодні, 20 липня, поліцейські підрозділу кримінального аналізу святкують 5-ту річницю створення управління. Ми щиро вітаємо наших аналітиків та дякуємо їм за професіоналізм, відданість та цілодобову допомогу у розкритті злочинів.

Відділ комунікації поліції Києва

Мирослава Попова


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux