Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Київські поліцейські офіцери громади вивчають та аналізують проблеми населення через підхід, який перейняли від іноземних колег
Опубліковано 26 вересня 2020 року о 09:45

Основними інструментами принципу роботи моделі SARA, який опанували дільничні є сканування (scanning), аналіз (analysis), відповідь (response) та оцінка (assessment).

Для покращення криміногенної ситуації у Києві, дільничні пройшли тренінги з проблемно-орієнтованого підходу. Цей метод взаємодії з населенням передбачає пошук взаємозв'язків між причиною та наслідком, а також роботу з факторами, що можуть на них впливати для недопущення правопорушень у майбутньому.

На прикладі роботи майора поліції Віктора Мандибури, який став взірцем столичного поліцейського офіцера громади, розповімо про виявлення небезпечних і проблемних ділянок, які спільними зусиллями мешканців, поліції та міської влади перетворились на безпечні місця.

«Перед усім, ми визначаємо, наскільки значною є проблема та хто до неї причетний. Далі вживаємо заходи реагування та залучаємо ініціативні групи жильців будинків, мешканців району, представників органів місцевого самоврядування та громадські організації, аби досягти максимально позитивного результату» - розповідає Віктор Мандибура.

У кожному районі міста є місця, які потребують регулярної профілактичної роботи та моніторингу ситуації. Серед таких місць - закинуті приміщення, підвали, гаражі, адже там постійно оселяються безпритульні, розшукувані, особи, що вживають спиртне, наркотики та мають на меті протиправні вчинки. З початку року тільки дільничними Голосіївського управління поліції було ліквідовано вісім таких осередків, де збиралися вищевказані особи.

Для прикладу, на проспекті Голосіївському у підвалі багатоповерхівки постійно збиралися невідомі для вживання алкоголю, на що надходили скарги від мешканців. За підтримки місцевого підприємця та ініціативи поліцейського громади комунальні служби змонтували ґрати до сходинок у підвал та поблизу з місцем зробили освітлення темної арки.

«Аналіз ситуації за підходом SARA, з яким ознайомили нас наші іноземні партнери з Міжнародної програми підвищення кваліфікації для органів кримінального розслідування ІСІТАР, дає змогу визначити весь спектр ресурсів та осіб, які допоможуть вирішити проблему. І саме тут головним інструментом є постійне спілкування з мешканцями територій обслуговування», - продовжує розповідати наш колега.

Також, проблемним питанням мешканців столиці є сусіди, які зносять до квартир непотріб, що може призвести до небезпечних ситуацій. Як зазначає Віктор Мандибура, у Голосіївському районі протягом 4 місяців за ініціативи поліцейських офіцерів громади комунальні служби вивезли з трьох адрес більше 50 тонн сміття.

Ще одним із напрямків роботи поліцейського громади є допомога соціально-незахищеним верствам населення. Нещодавно правоохоронці виявили три родини, які потребували невідкладної допомоги соціальних служб і ще двом особам знайшли притулок. А з початку  карантину на службових автомобілях підвозили медиків до роботи та разом із соціальними працівниками допомагали людям похилого віку. Правоохоронці доводили до населення важливість дотримання самоізоляції через новий формат спілкування – онлайн зв’язок.

«Таких ситуацій, які непокоять поліцію та громадськість за дев’ять місяців роботи у кожного із поліцейських громади назбиралося багато. Головне – вміти визначити причинно-наслідковий зв'язок та застосувати правильний алгоритм дій. Для цього ми опитуємо мешканців районів, беремо участь у зборах громади, моніторимо різні джерела інформації та заручаємось підтримкою колег з інших підрозділів. Поліцейський завжди перебуває з громадою, відкликається на прохання та має власну ініціативу на вирішення складних питань жителів міста», - зазначив наш колега.

Відділ комунікації поліції Києва

Юлія Гірдвіліс


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux