Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Протидія телефонним шахрайствам: практичні поради київських поліцейських
Опубліковано 06 лютого 2020 року о 09:34

Правоохоронці вкотре нагадують правила, як не стати жертвою шахраїв. При цьому зазначають, що найуразливішими виявляються люди похилого віку.

Як правило, телефонні аферисти діють за стандартною схемою: телефонують громадянам під виглядом працівника поліції або лікаря і повідомляють, що їх родич скоїв злочин чи став винуватцем дорожньо-транспортної пригоди, у якій постраждали люди. Тож, аби «вирішити» ці питання, потрібні гроші, за якими у подальшому приїжджає кур’єр. Жертвами таких шахраїв  у минулому році стали 325 мешканців столиці, а у нинішньому році - 42 особи.

Як зазначив оперуповноважений управління карного розшуку поліції Києва Юрій Найдюк, найбільше шахрайств за такою схемою зареєстровано у Дарницькому, Дніпровському, Шевченківському, Печерському та Оболонському районах. При цьому, незважаючи на кількість розкритих злочинів, є складнощі у затриманні зловмисників:

«Телефонні дзвінки до потерпілих надходять із місць позбавлення волі, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях України. Тож максимум, кого ми затримуємо, це – кур’єри, які лише забирають гроші, а головні організатори залишаються непокараними. До того ж, затриманим суди обирають запобіжні заходи, не пов’язані з обмеженням волі, тому згодом вони опиняються на волі і продовжують  протиправну діяльність». 

Поліцейські вкотре закликають киян і гостей столиці бути пильними при розмові з незнайомцями. Якщо ж отримали такий дзвінок, варто насамперед переконатися, чи дійсно потрібна рідним допомога, і в жодному разі не передавати нікому гроші чи цінності.

«Радимо одразу ж з’ясувати, де знаходиться близька людина, за порятунок якої у вас просять винагороду. Паралельно телефонуйте на спецлінію 102, або прийдіть до відділку поліції та поцікавтесь, чи затримували людину, про яку йде мова. Усі затримання фіксуються, тож вам негайно нададуть відповідь», - додав правоохоронець.

Нагадаємо, у квітні минулого року у Солом’янському районі столиці поліцейські затримали зловмисника, який намагався заволодіти грішми пенсіонерів.

А у травні поліція затримала шахраїв, що ошукали жінку, син якої нібито «скоїв ДТП».

Відділ комунікації поліції Києва

Анастасія Костюченко


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux