Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Столичні поліцейські удосконалюють навички реагування на виклики про насильство у сім’ї
Опубліковано 13 лютого 2019 року о 15:13

Патрульні, дільничні офіцери та працівники ювенальної поліції вчаться застосовувати новітні форми і методи роботи у контексті законодавчих нововведень, які посилюють відповідальність за домашнє насильство.  

Тренінги проходять на базі Національної академії внутрішніх справ України за сприяння представництва Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні. Двадцять столичних поліцейських не лише отримують нові теоретичні знання, а й на практиці відпрацьовують алгоритм дій під час виїздів на виклики щодо насильства у сім’ї.

Як розповів начальник управління дільничних офіцерів поліції Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України Сергій Альошкін, у спеціальних інтерактивних кімнатах відтворюють сценарії сімейних конфліктів, а правоохоронці відпрацьовують дії у конкретних ситуаціях:

«Після моделювання окремих випадків слухачі переглядають відеозаписи інсценізації ситуації та обговорюють допущені помилки. Досвідчені тренери пояснюють тактику дій поліцейських та особливості спілкування із потерпілими та кривдниками. Такий практичний досвід дуже корисний, адже учасники тренінгів у майбутньому мають стати членами мобільних груп із реагування та запобігання домашньому насильству «ПОЛІНА» («Поліція проти насильства»)».

Дільничний офіцер Оболонського управління поліції Юрій Павлишен підкреслив, що профілактика домашнього насильства – одне із основних завдань у його роботі:

«Отримані впродовж тренінгів знання та навички допоможуть нам досягти бажаних результатів. Переконаний, що завдяки співпраці із соціальними та психологічними службами, ми зможемо зменшити кількість випадків цього явища».

Також правоохоронці закликають потерпілих не мовчати про факти домашнього насильства. Адже найчастіше жертви бояться, що після повідомлень у поліцію ситуація в родині стане ще гіршою, тож продовжують терпіти знущання над собою.

Інспектор патрульної поліції Києва Ірина Василенко згадує, як неодноразово прибували на виклики щодо домашнього насильства, однак не завжди могли допомогти, оскільки законодавчо не мали достатніх важелів впливу на агресора:

«Новий Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству» і криміналізація відповідальності щодо осіб, які вчиняють такі дії, допоможуть нам захистити потерпілих. Адже тепер ми маємо право відразу на місці події винести терміновий заборонний припис, яким дебоширу можемо заборонити не тільки спілкуватися із постраждалими, а й наближатися до них чи перебувати в одному помешканні».

Інспектор сектору ювенальної превенції поліції Києва Ігор Ігнатенко додав, що особливо актуальні ситуації, коли в епіцентрі сімейних конфліктів опиняються діти. До слова, згідно із нововведеннями, дитина визнається постраждалою не тільки, коли є об’єктом кривдника, а й навіть якщо просто є свідком сварки дорослих.

«Під час сімейних конфліктів дитяча психіка страждає. Надалі таку модель поведінки діти переносять у школу, де й породжується булінг, а потім – і у доросле життя, знущаючись над своїми близькими. Тому ми докладаємо усіх зусиль, аби захистити дітей від негативного фізичного чи психологічного впливу домашнього агресора», - зауважив правоохоронець.

Нагадаємо, що з січня 2019 року набрали чинності зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за вчинення насильства у сім’ї. Зокрема, додано статтю 126-1 «Домашнє насильство», відповідно до якої на порушника чекає покарання від 150 годин громадських робіт до двох років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Києва

Мар’яна Рева


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux