Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Жодна людина не повинна потерпати від принижень, агресії та насильства», - поліцейська столичної мобільної групи реагування на випадки домашнього насильства Ірина Василенко
Опубліковано 05 березня 2021 року о 16:25

Ці слова, як пам’ятка, залишилися у серці Ірини з її першого добового чергування, коли у 2015 році вона пройшла відбір до патрульної поліції України. Тоді старший сержант поліції вперше подивилася на сімейні сварки очима правоохоронця й стала більш детально цікавитися проблемою домашнього насильства.

На початку 2019 року в підрозділі Ірини оголосили про створення нової ланки – поліцейських, які реагуватимуть на випадки домашнього насильства. Тоді дівчина без вагань вирішила спробувати себе та покращити навички, пройшовши спеціальні тренінги.

З 6 листопада Ірина заступила на службу у мобільну групу реагування на випадки домашнього насильства Голосіївського управління поліції. Втім, у своєму житті, а не тільки по службі, дівчина стикалася з проблематикою конфліктів у сім’ї.

«Пригадую, як у підлітковому віці становилася мимовільним свідком сімейних сварок у родині близьких. Спостерігаючи це, зрозуміла, що так жити не можна, це не є норма – і суспільство не повинно з цим миритися».

Чоловік Ірини, з яким вони разом із 2009 року, працює у патрульній поліції Київщини. Подружжя виховує 10-річну донечку Софію, а у вільний час жінка захоплюється випіканням тортів.

«Познайомилися ми з Юрієм на службі у Збройних силах України. Я з дитинства мріяла пов’язати своє життя із захистом Батьківщини та її громадян. Інколи розумію, що зараз працюю на лінії фронту під назвою «протидія домашньому насильству» в України», - відверто говорить жінка.

Ірина розповідає про специфічність викликів, що стосуються сімей:

«Складно усвідомлювати, що жінка, яка сьогодні викликала поліцію й заявила про проблему, завтра може прийти і сказати: а у нас із чоловіком все добре, вибачте його».

У такий момент правоохоронець стає психологом і починає роз’яснювати постраждалій, що домашнє насильство не може зникнути, якщо не працювати з проблемою.

 «Мені цікава ця специфіка роботи і з професійної точки зору. Адже нове законодавство та підтримка країни у боротьбі з цим явищем - мотивація для правоохоронця. Ті інструменти, які ми рекомендуємо сім’ям – діючі, Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» - практичний і це найголовніше для формування у суспільстві нульової толерантності до насильства», - відзначає старший сержант поліції.

Також хочемо привітати Ірину Василенко з отриманням диплому бакалавра Національної академії внутрішніх справ і завітним званням офіцера поліції.

Відділ комунікації поліції Києва

Христина Кір’якова


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux