Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Іван Вигівський: «Поліція Києва викрила псевдоволонтерів, які привласнювали благодійні внески українців на допомогу хворим дітям»
Опубліковано 27 липня 2022 року о 14:20

Троє зловмисників організували мережу кол-центрів, звідки диспетчери телефонували громадянам та просили матеріальну допомогу.  Під час обшуків столичні правоохоронці вилучили у шахраїв понад 600 тисяч гривень, 2400 євро, 900 доларів США, 124 мобільних телефони, 15 ноутбуків, банківські картки, флеш-накопичувачі та чорнові записи. Фігурантам загрожує позбавлення волі на строк до восьми років.

Співробітники слідчого відділу Оболонського управління поліції спільно з працівниками Департаменту кіберполіції за силової підтримки бійців полку поліції особливого призначення № 1 та під процесуальним керівництвом Оболонської окружної прокуратури викрили трьох організаторів-псевдоволонтерів, які ошукували громадян під приводом збору грошей на лікування хворих дітей. Фігурантами виявились мешканці столиці – це двоє чоловіків, 1985 та 1988 років народження, та жінка, 1991 року народження.

Очільник поліції Києва Іван Вигівський повідомив, що зловмисники  орендували приміщення, обладнали його необхідною технікою та організували там кол-центри, звідки здійснювались дзвінки українцям:

«Для досягнення своєї мети учасники злочинної групи зареєстрували благодійні організації та створили Інтернет–сайти з інформацією про збір грошей на лікування дітей. Далі спільники провели набір так званих операторів, які телефонували громадянам та закликали зробити благодійні внески. Для перерахування готівки вони вказували реквізити фейкових благодійних організацій. Усі зібрані пожертви шахраї витрачали на власні потреби. Ми ліквідували три кол-центри та п’ять орендованих приміщень, звідки зловмисники здійснювали свої шахрайські дії».

У вказаних приміщеннях поліцейські провели санкціоновані обшуки та вилучили докази злочинної діяльності. Зокрема понад 600 тисяч гривень, 2400 євро, 900 доларів США, 124 мобільних телефони, 15 ноутбуків, банківські картки, на які здійснювався переказ благодійних коштів, флеш-накопичувачі, сім-карти та велику кількість чорнових записів і бухгалтерської документації.

Відомості за цим фактом внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України - шахрайство, вчинене у великих розмірах. Слідчі за процесуального керівництва окружної прокуратури готують фігурантам повідомлення про підозру та у подальшому клопотання до суду щодо обрання запобіжних заходів. Їм загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

«На даний час злочинну діяльність кол-центрів припинено і тривають процесуальні дії щодо документування та зібрання доказової бази відносно інших причетних до кримінального правопорушення осіб. Триває досудове розслідування», - додав генерал поліції. 

Відділ комунікації поліції Києва 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux