Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Ювенальний слідчий – це одночасно і поліцейський, і психолог, і друг», - майор поліції Наталія Долина
Опубліковано 01 липня 2021 року о 09:40

Наталія Долина з восьмого класу знала ким стане у майбутньому. Переглядаючи фільми про поліцейські будні, дівчина уявляла себе слідчою. Реалізацію своєї дитячої мрії Наталія почала зі вступу до Національної Академії внутрішніх справ України, яку вона успішно закінчила у 2007 році. Відразу після навчання вона прийшла працювати у Святошинське управління поліції.

Наталія розповіла, що розслідувати злочини, вчинені неповнолітніми або відносно них -непросто, адже до кожного з них потрібен особливий підхід:

«Бути ювенальним слідчим - не для слабких духом. Працюючи з неповнолітніми, важливо не травмувати їх психіку, особливо дітей, які стали жертвами чи свідками злочину. Тому за роки служби я частково стала психологом. Процедура опитування неповнолітніх відрізняється від звичайного допиту, адже атмосфера має бути максимально дружня до дитини».

До обов’язків слідчої входить не лише розслідування злочинів, а й їх профілактика. Поліцейська разом із представниками прокуратури проводить профілактичні бесіди у навчальних закладах, аби юні громадяни не обирали «злочинний шлях».

Жінка вважає, що у роботі слідчого важливо зберігати «холоднокровність», адже емоції заважають приймати правильні рішення. Після народження донечок жінка зрозуміла для себе, що одним із чинників, які впливають на девіантну поведінку неповнолітніх, є брак батьківської любові.

«Пам’ятаю, як мені дали розслідувати справу про розбій, який вчинив 17-річний юнак. Ми з ним довго розмовляли, і він зізнався, що вчинив злочин, аби привернути увагу батьків. Тоді я поспілкувалася з ним не як слідча, а й як друг та психолог. Відтоді, коли зустрічаю на вулиці, він постійно дякує за підтримку, яку я йому вчасно надала. Він влаштувався на гідну роботу і більше в наше поле зору не потрапляв. Це - головна винагорода за мою роботу», - поділилася спогадом Наталія Долина.

Тендітна, проте рішуча слідча самостійно виховує двох донечок-двійнят. Увесь свій вільний час жінка приділяє дев’ятирічним Валерії та Вікторії. Дівчата обожнюють малювати картини та ліпити з глини. До мистецтва вони залучають і маму, яка із задоволенням навчається у них творчості.

«Нашими спільними виробами я прикрашаю робочий кабінет. Вони мені нагадують, що вдома на мене чекають люблячі донечки, яким необхідна моя увага та турбота. Вони - моя опора та підтримка, завдяки їм я з новими силами приходжу на роботу», - додала майор поліції Наталія Долина.

Відділ комунікації поліції Києва

Тетяна Мельник


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux